Surfing og kommunikasjon på nettet

Surfing og kommunikasjon på nettet

Vi lever våre liv på nettet. Her ser vi på film, sjekker bankkontoen, betaler regninger, snakker med venner og kommuniserer med offentlige etater samt mye mer. Før var vi redde for at posten vår skulle forsvinne, men nå er det sikkerhet på nett vi må tenke på når vi surfer og kommuniserer.

Små og smarte forholdsregler

På internettet flyter kommunikasjonen fritt, og i tillegg kan du nesten være sikker på at det alltid er noen som er ute etter å svindle deg. Dette foregår på flere måter. De kan sende deg e-poster med lenker som inneholder virus, eller de prøver å få tak i sensitive opplysninger som personnummer eller kortdetaljer.

Noe av det du kan gjøre når du surfer på nettet er først og fremst å installere et antivirusprogram på PC-en din eller andre enheter du bruker. Sørg for at det oppdateres hele tiden. Skal du handle bør du sjekke at nettsiden du velger å handle fra har et hengelås-symbol i adressefeltet. Det betyr at siden beskytter informasjonen din med SSL-kryptering. Det betyr kort og godt at ingen utenforstående kan få tak i de opplysningene du gir fra deg.

Videre bør du kun handle fra nettsider som er seriøse. Så sjekk den opp før du handler. Se hva andre sier om siden, sjekk om de har retningslinjer for personvern lett tilgjengelig og om det er mulig å komme i kontakt med dem.

Ikke åpne alle e-poster

Noe av det smarteste du kan gjøre når du er på nettet er å ikke åpne alle e-poster du får og klikke på alle lenker som blir sendt deg. Dette er nemlig en utpreget svindelmetode, der avsender enten vil ha deg til å sende personlig informasjon eller har sendt deg en lenke med et virus som overtar datamaskinen din.

Lån penger sikkert med BankID

BankID er en smart oppfinnelse. Dette er nemlig en metode som sørger for at du trygt kan signere på viktige papirer, som fra NAV, Altinn eller banken, på nettet. BankID fungerer ved hjelp av ditt fødselsnummer, en kode du får via en kodebrikke, sms, eller kodekort og et passord.

Når du skal låne penger er det viktig å søke hos flere banker, slik at du kan sammenligne rentetilbud og vilkår. Det er den effektive renten du skal se etter, da denne inneholder både nominell rente og alle gebyrer og dermed forteller hva lånet koster. Et forbrukslån vil normalt ha en nedbetalingstid på alt fra 1 til 5 år, og desto kortere tid du bruker desto billigere blir lånet. Det kommer av at renten løper i hele nedbetalingsperioden, så desto kortere denne er, desto mindre må du betale.

Hos Scandilån.com får du en fin og enkel oversikt over de bankene som har det beste tilbudet akkurat nå. Dermed blir det enkelt å finne ut hvem du skal søke hos. Når du har sendt søknaden din og den har gjennomgått en kredittvurdering vil du få et svar. Dersom dette er et ja, kan du signere for tilbudet ved hjelp av din BankID. Dermed vet banken at det er du som tar opp lån og ikke noen som tar opp lån i ditt navn.

Det lønner seg å være smart

Det er alltid lurt å være føre var på internett og ikke åpne alt som kommer din vei. Det kan koste deg dyrt å bli lurt og det er ofte svært tidkrevende å rydde opp etterpå. Ikke glem å benytte deg av passord og pinkoder som bare du kan, og ikke oppbevar dem et sted der andre kan finne dem.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *