Babben – den nye taco-middagen

Kebab

For de fleste er kebab synonymt med sene kvelder ute på byen. Men det som ofte er kjent som siste stoppet på veien mot senga, har også blitt et vanlig innslag ved matbordet, både til lunsj og middag, og ofte som take away: se her. Den midtøstiske fastfood-retten inneholder som regel kjøtt fra lam, men er ofte også å finne med kylling, kalkun og biff. Det fins også kebab-retter som består av fisk eller grønnsaker, men det er veldig sjeldent at man finner kebab med svinekjøtt, siden retten har sitt opphav i muslimsk matkultur.

Grunnleggende kebab-kunnskap

Som med alle matretter, har også kebab sine varianter. De to vanligste å finne i Norge og Europa er shish-kebab og döner-kebab. Shish-kebaben er laget av kvernet og godt krydret kjøttdeig som klebes rundt et grillspyd og legges over glødende kull. Denne har sitt opphav i arabiske områder, mens döner-kebaben kommer fra Tyrkia, og har en litt annerledes tilberedning. Den tyrkiske versjonen innebærer et stort grillspydd som står vannrett. Det er dekket med en stor klump kjøttskiver og roterer under stekingen. Etter hvert som kjøttet blir stekt, skjæres den ferdigstekte massen bort med en skarp kniv og faller ned på en stekeplate hvor kjøttet brunes raskt før det benyttes i tallerkenen eller brødet. Selv om döner som regel forutser at man bruker kjøttbiter, er det også noen restauranter som bruker kjøttfarse.

Kebab-middag på uteplassen

Kebab-krydder har blitt et vanlig tilbehør i norske hjem, og det er også mulig å få tak i egne kits i dagligvarebutikken, som lar folk tilberede kebab hjemme. Noe av det som gjør kebabkjøtt ekstra godt, er at det brukes kanel i krydderblandingen, en kombinasjon som er vanlig i kjøttretter fra Midtøsten. Dersom man vil gjøre det helt riktig, bør man også ha en grill for hånden. Med andre ord er kebab-grilling en perfekt ting å gjøre på uteplassen, og man finner alt man trenger hos de fleste byggevarehus i landet. Det eneste man trenger er en grill og noen grillspyd. Nettbutikker som www.bauhaus.no har til og med egne grillspyddstativ til kebab-middagen, som gjør det enkelt for enhver å arrangere eksotiske selskap i hagen. På samme måte som med taco- og pølse-middager, kan man nemlig velge innhold helt etter egen smak.

Selv vegetarianere har kastet seg på kebab-bølgen, og derfor fins det nå også varianter hvor kjøttet er byttet ut med seitan, som er en vegansk og proteinrik masse som ligner kjøtt i konsistens.