Kunst og mennesket hører sammen. Fra vi først satte våre bein på jorda har vi omgitt oss med kunst i ulike former. Det handler om vakkert dekorerte klær, forseggjorte bruksgjenstander, smykker og hulemalerier. Etter hvert som vi utviklet oss kom også flere kunstformer til, og det er kanskje ikke så rart at kunst også kan brukes som terapi.
Smågale kunstnere
Opp gjennom historien har det eksistert mange kreative personer. Mange av disse var kjente for å slite med psyken på ulike vis. Dette gjelder både vår egen Edvard Munch samt Beethoven, Vincent van Gogh, Picasso, Isaac Newton og Virginia Wolf. Noen av dem fikk behandling, andre nektet da de var redd for at kreativiteten skulle lide. Flere vil nok si at de fikk utløp for mye av det som plaget dem gjennom nettopp kunsten. At det å drive med kunst var det som fikk dem til å holde ut.
I Norge finnes det en kjent kunstner som heter David Sandum. Han har i mange år slitt med depresjon, og har blant annet skrevet en bok om hvordan det å male reddet ham og ga ham et nytt liv. Det å bruke kunst som terapi åpner for refleksjon og dialog på en helt spesiell måte, og man får utløp for ting som ligger innesperret.
Det å skrive, male, tegne, ja, rett og slett det å skape er for mange det som gjør at de holder seg oppe. Det skaper det pusterommet og de får det utløpet som trengs for å holde ut den vanskelige hverdagen eller alt det vonde som foregår i sinnet.
Dra på maleskole
Maling er en terapiform som har blitt brukt over hele verden i mange år. Dersom du føler at du ikke kan male, eller ønsker å lære mer eller være sammen med andre, kan du dra på maleskole. Disse arrangeres hele året, og du kan delta på et i byen der du bor eller reise til utlandet. Mange norske kunstnere har egne maleskoler om sommeren. Noen av disse foregår, for eksempel, i land som Italia og Frankrike. Der du samtidig kan nyte vakre landskap og god mat. Da får du terapi for både kropp og sjel, og lærer samtidig noe du kan bruke hjemme.
Å samle på kunst
Mange mennesker samler på kunst. De liker å omgi seg med vakre ting, da dette skaper en ro i sjelen og er den terapien de trenger. Å samle på kunst trenger ikke å være en veldig dyr affære. Det finnes mange rimelige trykk å kjøpe på nett eller du kan handle hos lokale kunstnere som ikke har blitt så kjente enda. Da er prisene også lavere.
Dersom du trenger kapital til å dra på maleskole eller starte din egen kunstsamling, finnes det muligheter til å både låne eller å refinansiere gamle lån. Sammenligningstjenesten Mony kan, for eksempel, hjelpe deg med å finne markedets beste tilbud for deg.
Noen siste ord
Det er liten tvil om at mange av verdens kunstnere har benyttet seg av kunst som en form for terapi. Den bidrar til å forløse det som er vanskelig og sette deg i bedre kontakt med deg selv. Kunst brukes også som terapiform på institusjoner og hos psykologer som hjelper mennesker som sliter. Noen ganger er det kanskje lettere å uttrykke seg på den måten enn gjennom ord. Spesielt når det som er vanskelig kanskje også er skjult for den det gjelder.