Livet med vaskemaskin

vaskemaskin

Tenk at de i eldre tid, vasket tøy for hånd. Ut i bekken eller elven med vaskebrettet. Det var mye arbeid, og kaldt var det også. Og så lang tid som det tok! Så mye mer bekvemt det er å legge klær og andre tekstiler rett i vaskemaskinen, legge i vaskepulver, og så gjør strømmen og teknologien resten. Så kan du velge om du skal oppholde deg innendørs eller gå ut. Gleder du deg over den friheten?

Livet med vaskemaskin er fint. I hvert fall så lenge den fungerer. Den krever jo litt vedlikehold. For eksempel er det viktig å rense filteret, ellers slipper ikke avløpsvannet ordentlig ut. Det kreves også en rens i ny og ne, en rens av hele maskinen, uten tøy i. Det finnes ulike typer rensemidler som er spesielt tilpasset dette formålet. Et annet viktig punkt er å ikke laste i for mye i vaskemaskinen. Får den for mye vekt i trommelen vil den kunne slå seg og bli ubalansert.

Av de ulike typene vaskemaskiner som finnes på markedet er det variasjoner på mange områder. Først nevnes noen viktige punkter, deretter utdypes hvert punkt.

  • Størrelse
  • Topp- eller frontåpning
  • Hastighet på sentrifugeringen
  • Belastningsevne (antall kg tøy)
  • Programvalg
  • Teknisk utforming (knapper eller touch)
  • Design (form og farge)

Størrelsen er selvsagt av stor betydning hvis man har knapt med plass, men også når det gjelder hvor mye tøy man ønsker å vaske per vask. Hvorvidt man ønsker toppåpning eller frontåpning er for det første smak og behag. Med toppåpning må du kanskje ikke bøye deg så mye, men du kan ikke ha noe oppå maskinen, da toppen er lokket. For øvrig kan det igjen være et spørsmål om plass. For noen er det ubeleilig å måtte ha god nok plass foran maskinen til at det er praktisk med frontåpning.

Hvilken hastighet maskinen maksimalt kan sentrifugere på virker inn på hvor mye vann som presses ut av tøyet. Belastningsevnen er viktig å se på særlig for familier med mange barn. Og så får hver vurdere hvor mange ganger et klesplagg skal kunne brukes før det må vaskes. Hva er god kroppslukt og hvilke lukter er et tegn på at plagget er blitt skittent?

Når det gjelder ulike programmer er det viktigste å ha et eget ullprogram, et for finvask og et for høytempereraturvask. Innenfor disse tre inndelingene kan det finnes finjusteringer, som 60 grader bomull eller syntetisk. Mange nyere maskiner har touchskjerm, men det finnes ennå enklere varianter med knapper. Pris, egne preferanser og vanskelighetsgrad på innstillingene er typiske grunner til å velge det ene eller det andre.