Sammenlikne priser på nettet

Sammenlign priser

Nettet tar over stadig nye deler av omsetningen ikke minst i detaljhandelen. Etter en ganske nølende start for ti-femten år siden – nølende ettersom folk ikke var helt fortrolig med det å handle på nettet – så er det nå i ferd med å ta helt av. Butikker innser hvilke muligheter som ligger i netthandel og kundene opplever også de mange åpenbare fordelene ved å slippe å løpe fra butikk til butikk når man skal handle.

Skjerper konkurransen til beste for kunden

Parallelt med at netthandelen øker så utvikles det tjenester som gjør netthandel enda mer attraktiv. Det at det er utviklet tjenester som viser sammenlikner priser på like varer hos ulike leverandører er en slik tjeneste. Det gir glimrende informasjon til kunden som naturligvis vil handle der det er billigst. Samtidig er det med på å skjerpe konkurransen leverandørene imellom. Det er sikkert bra for dem – selv om det skviser marginene – men det er i alle fall bra kunden. Gang på gang får man beviser på at konkurranse er til fordel for kundene.

I Norge er det opprettet flere slike sammenlikningsnettsteder. Kelkoo.no og prisjakt.no er bare to av dem. Forretningsideen er å samle inn så mye informasjon om produkter og priser som overhode mulig for så å organisere informasjonen på en slik måte er det blir lett for brukeren å finne det han eller hun er ute etter. Når brukeren søker på et spesielt produkt, f.eks et plagg modell sånn og sånn og størrelse slik og slik, så kommer det opp en oversikt over hvor man kan kjøpe plagget og til hvilken pris. Kan det kjøpes flere steder så listes de gjerne etter billigst først. Men nå er det jo ikke alltid bare prisen som gjelder. Dersom de som kan levere plagget billigst bare kan levere det i svart vil det fremkommer slik at den kunden som ønsker seg det i rødt får lete lenger nedover i listen.

Hvordan kan gratis bli lønnsomt?

Men hvordan kan man tjene penger på en slik virksomhet. Brukeren betaler jo ikke for de gode rådene han får. Svaret ligger nok i at det er leverandørene som betaler moroa. De betaler et visst beløp for at deres produkter skal inngå i ordningen. Blir tjenesten populær kan det jo bli veldig kostbart  ikke å inngå i den. For leverandøren av tjenesten gjelder det altså å bevise for detaljhandlerne at de har stor trafikk. At mange brukere er inne og søker informasjon nettopp på deres siden.

En annen bransje som har hatt suksess med netthandel og der prissammenlikning har blitt veldig relevant og aktuelt er reiselivsbransjen. Skal man booke hotell ett eller annet sted i verden så er det vanskelig å vite hva som er det relevante prisnivået akkurat der og da for den type hotellrom man ønsker seg. Med sammenlikningstjenester kan man imidlertid raskt danne seg en oppfatning om hva som er korrekt prisleie for den standard en ønsker seg. Det overraskende er at prisene kan variere så mye avhengig av hvem det er som selger. På et nettsted kan et rom på et spesielt angitt hotell koste tusen kroner, mens samme rom samme natt kan koste flere hundrelapper mindre eller mer på et annet nettsted. I slike tilfeller skal man prise seg lykkelig over at det også finnes tjenester som sammenlikner priser på nettet.